Έχεις υπολογιστή Apple; Δες τι πρέπει να κάνεις για να μην σε χακάρουν! - Anamesa

Έχεις υπολογιστή Apple; Δες τι πρέπει να κάνεις για να μην σε χακάρουν!

Έχεις υπολογιστή Apple; Δες τι πρέπει να κάνεις για να μην σε χακάρουν!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Apple, εντοπίστηκε στο  νέο λειτουργικό των Mac ένα σοβαρό κενό ασφαλείας γι’ αυτό και η εταιρεία εργάζεται με στόχο να διορθώσει το πρόβλημα το οποίο βρέθηκε στη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος MacOS High Sierra για τους υπολογιστές της.

Το κενό ασφαλείας δίνει τη δυνατότητα σε χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή του χρήστη χωρίς κωδικό ασφαλείας, αλλά και να δράσει σαν administrator στον υπολογιστή.

Ο Τούρκος προγραμματιστής Lemi Orhan Ergin που εντόπισε το κενό ασφαλείας, αντιλήφθηκε πως αν βάλει κάποιος τη λέξη «root», αφήνοντας κενό το πεδίο του password και πατήσει «enter» αρκετές φορές, είναι δυνατή η πρόσβαση στον υπολογιστή.

Η Apple δήλωσε: «Εργαζόμαστε για μια αναβάθμιση λογισμικού, ώστε να διευθετήσουμε το ζήτημα».

Όπως φαίνεται εάν ο χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή, τότε μπορεί να κάνει τα πάντα. Θετικό είναι βέβαια πως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον υπολογιστή εξ’ αποστάσεως- τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά γνωρίζουμε μέχρι στιγμής!

Ωστόσο, αν αποκτηθεί πρόσβαση από μακριά με άλλους τρόπους, στη συνέχεια είναι δυνατό να εκμεταλλευθεί το νέο κενό ασφαλείας για να τεθεί ο υπολογιστής υπό έλεγχο.

Προκειμένου να απενεργοποιήσεις την επιλογή του root user, η Apple δίνει μερικές χρήσιμες οδηγίες στην επίσημη ιστοσελίδα της:

  • Διάλεξε απ’ το το Apple menu το System Preferences και κλίκαρε το Users & Groups (ή Accounts).
  • Κάνε κλικ και μετά βάλε ένα όνομα administrator και password.
  • Κάνε κλικ στο Login Options.
  • Επίλεξε το Join (ή το Edit).
  • Κλίκαρε στο Open Directory Utility.
  • Επίλεξε το Directory Utility window, στη συνέχεια βάλε ένα όνομα administrator και

Απ’ το menu bar στο Directory Utility: Επίλεξε Edit > Enable Root User και βάλε το password που θέλεις να έχεις για τον root user ή διάλεξε Edit > Disable Root User.