Υπάρχει άσχημη μόδα; - Anamesa

Υπάρχει άσχημη μόδα;

Υπάρχει άσχημη μόδα;

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί η άσχημη μόδα πουλάει και γιατί από τα crocs και τα birkenstocks και από τα τσαντάκια μέσης, μέχρι διάφορα άλλα άκομψα αξεσουάρ πλημμύρισαν τις πασαρέλες και μετατράπηκαν σε «It» αντικείμενα πόθου εκατομμυρίων καταναλωτών;

Τη φετινή χρονιά όμως η άσχημη μόδα έκανε τις πωλήσεις να εκτιναχτούν στα ύψη και κατάφερε να μεταμορφώσει το άκομψο σε επιθυμητό.
Παραδείγματα πολλά ένα εξ’ αυτόν η πολυτελής εκδοχή της Gucci τσάντας που φοριέται στη μέση ή τα αθλητικά Balenciaga με την τριπλή σόλα που ξεπουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Γιατί; Το μυστικό δεν είναι μόνο το παράξενο – μοντέρνο στιλ, αλλά ότι είναι πρακτικά, λειτουργικά και πάνω απ’ όλα, άνετα και η αλήθεια είναι ότι η άνεση πουλάει.

Μερικά από τα μεγαλύτερα brands, όπως Ugg και τα Crocs, έχουν ιδρύσει ολόκληρες επιχειρήσεις πάνω σε άσχημα, αλλά άνετα προϊόντα. Τα έσοδα της Ugg ξεπέρασαν τα $400.000.000 μόλις στα μέσα του 2017, ενώ της Crocs είναι πάντα σταθερά περίπου στο $1.000.000.000 ετησίως.

Οι designers επωφελούνται από τις πολυτελείς εκδοχές των άσχημων – άνετων αξεσουάρ, καθώς είναι πιο οικονομικά από τα υπόλοιπα μοντέλα των κολεξιόν τους και έτσι κερδίζουν στο αγοραστικό κοινό τους.

Παράδειγμα τα Crocs από τον Christopher Kane πωλούνται προς 623$ ενώ τα υπόλοιπα παπούτσια του πωλούνται από 800$ και πάνω.
Ο ίδιος ο Christopher Kane που συνεργάζεται με το brand από την Άνοιξη του 2017, δηλώνει: «Δεν υπάρχει λόγος να το αρνούμαστε: Τα Crocs είναι άσχημα απλά είναι άνετα και αυτή είναι η γοητεία τους, αφού σίγουρα δεν είναι σχεδιασμένα για να είναι θηλυκά».

Από την άλλη κάποια αξεσουάρ σχεδιάζονται για να τραβήξουν την προσοχή στα social media, όπως όταν ο οίκος Balenciaga δοκίμασε στα μοντέλα της τη δική της εκδοχή των Crocs, γνωρίζοντας πως η εικόνα των άκομψων τσόκαρων με τη σόλα 10 cm θα έκανε το γύρω του κόσμου και θα ήταν ένα αποτελεσματικότερο εργαλείο marketing από οποιαδήποτε διαφημιστική καμπάνια.

Για να κλείσουμε να πούμε πως η καταναλωτική τάση είναι πλέον απόλυτα κατανοητή και πουλάει, αφού λειτουργεί καθαρά για διαφημιστικούς λόγους. Όποια κι αν είναι όμως η δική σας άποψή για τα ρούχα και το στιλ, να ξέρετε πως μετράει μόνο το αποτέλεσμα, αφού ο τρόπος που επιλέγετε να ντυθείτε αντανακλά το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και πώς θέλετε να σας βλέπουν οι άλλοι.

Δεν έχει σημασία αν ακολουθείτε τις τελευταίες επιταγές της μόδας ή όχι, σημασία έχει το στυλ σας να βασίζεται σε άνετα και κλασικά κομμάτια που έχουν μια δόση από το chic with a twist χαρακτήρα σας.