Μία νέα ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Olapic και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ό,τι οι χρήστες των social media (ελληνικά: μέσα κοινωνικής δικτύωσης) δεν δείχνουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο περιεχόμενο που αναρτάται στις επίσημες σελίδες των brands names (ελληνικά: εμπορικά σήματα). Απεναντίας, πάνω από το 50% των χρηστών θεωρεί ό,τι το περιεχόμενο που δημιουργείται από άλλους χρήστες ή influencers είναι πιο αξιόπιστο.
Η έρευνα της Olapic έδειξε επίσης ό,τι το 44% των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθεί και εμπιστεύεται τους λεγόμενους influencers.
Τι είναι όμως οι influencers και τι ακριβώς κάνουν; Πρόκειται για έναν όρο που αντικειμενικά δεν είναι και τόσο συνηθισμένος στη χώρα μας, καθώς το συγκεκριμένο άτυπο επάγγελμα δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.
Ο όρος προέρχεται από το αγγλικό ρήμα to influence, που σημαίνει «επηρεάζω». Είναι προφανές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα άτομο που στοχεύει να ασκεί επιρροή στο κοινό που τον ακολουθεί. Ο όρος δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε στο διαδίκτυο. Προσωπικότητες που παρακινούν και εμπνέουν με την καριέρα τους ή τις πράξεις τους μπορούν επίσης να θεωρηθούν influencers. Όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζουν το κοινό στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ένας influencer και γι’ αυτό ταυτίζουμε πλέον το influencing με το Instagram, το Facebook και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Στο εξωτερικό συχνά οι influencers πληρώνονται για να προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο ακόμη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Brett Zucher, διευθυντή στο τμήμα marketing στη Monotype, την μητρική εταιρεία της Olapic που διεξήγαγε την έρευνα, ανέφερε: «To περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτές τις πλατφόρμες τόσο από φίλους, συνομηλίκους και από γνωστές προσωπικότητες της διπλανής πόρτας είναι πιο πιστευτό και αυθεντικό από το υλικό που παράγεται και δημοσιεύεται στα social media από τα διάφορα brands names».
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Olapic βασίζονται σε έρευνα με δείγμα 5.000 χρηστών που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πέντε μεγάλες χώρες της Δύσης, και πιο συγκεκριμένα 1000 άτομα από κάθε χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιταλία, την Γαλλία και την Γερμανία.
Σύμφωνα με την έρευνα το κορυφαίο και πιο επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το Facebook και ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Instagram. Το Instagram προτιμάται για θέματα μόδας, στιλ και ομορφιάς, ενώ το Facebook για πληροφορίες, για ταξίδια και τις τρέχουσες τάσεις.
Ωστόσο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της μελέτης είναι πως οι νεότεροι προτιμούν το Instagram, και κατά κάποιο τρόπο «σνομπάρουν» το Facebook, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με τους χρήστες που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συνεχίζουν να προτιμούν το Facebook, έναντι όλων των άλλων. Παρεμπιπτόντως αξίζει να σημειώσουμε πως στο δυναμικό κοινό, ηλικίας 24 – 34 ετών το μερίδιο ουσιαστικά φαίνεται να είναι κατά κάποιο τρόπο μοιρασμένο: «Αφού το 41% προτιμά το Facebook και το 37% επιλέγει το Instagram».
Τώρα, όσον αφορά τους influencers, οι νεαρές ηλικίες αγαπούν ιδιαίτερα και σε μεγάλο βαθμό αυτό το άτυπο επάγγελμα, όπως και τα άτομα που το εκπροσωπούν, καθώς το 64% της ηλικιακής ομάδας από 16 έως 22 ετών ακολουθεί πιστά και ένθερμα τους influencers στα social media, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 23 έως 34 ετών αυτό το το ποσοστό φτάνει το 53%,
Μάλιστα, αποδείχθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα πως πάνω από το 35% των χρηστών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεαστεί έστω και μία φορά από τους influencers για τις διαδικτυακές τους αγορές, και μέσω αυτού του επηρεασμού και των προτάσεων έχουν γνωρίσει νέες μάρκες που προηγουμένως τους ήταν άγνωστες ή απλά τις είχαν ακούσει κατά το παρελθόν αλλά δεν τους είχαν δώσει σημασία. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό ποσό όσο σημαντικό είναι το άτυπο επάγγελμα του influencer.
Πηγή: texnologia.net