Eλεύθερη Eίσοδος στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων - Anamesa

Eλεύθερη Eίσοδος στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Eλεύθερη Eίσοδος στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) από το 1977 στην προσπάθειά του αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Μπενάκη επέλεξε να αναδείξει την προσπάθεια και το έργο του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και κυρίως των ανθρώπων του.

Έτσι, την Κυριακή στις 20 Μαΐου, η «σχεδία» θα καταπλεύσει στο Μουσείο Μπενάκη με εργαστήρια χαρτιού («σχεδία αρτ»), αλλά και κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δεν θα λείψουν φυσικά οι γνωριμίες με τους ανθρώπους που συνέθεσαν την «σχεδία». Δημοσιογράφοι, πωλητές, αναγνώστες, υποστηρικτές, συνεργοί και σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα θα δώσουν για μια ακόμη φορά το παρών.

Παράλληλα, εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη με το νέο πρόγραμμα της «σχεδίας». Στο πωλητήριο του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν το πρώτο τους «σχεδία αρτ» αντικείμενο, από «Αδράστεια» κολιέ μέχρι «Γη» σουβέρ και καλάθια «The Big Issue».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Καλλιτεχνικό εργαστήρι: «Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή: “σχεδία αρτ”/upcycling»
Ώρες: 11:00 – 12:00 & 12:30 – 13:30

Στο εργαστήριο «σχεδία αρτ» θα γίνει μια πρακτική παρουσίαση για το πώς παλαιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι», ένα «παλιό περιοδικό». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα οράματα του προγράμματος και να μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας της επαναχρησιμοποίησης (upcycling) από τους ίδιους τους ανθρώπους της «σχεδίας», που αποτελούν και την αρχική ομάδα ωφελουμένων του «σχεδία αρτ». Από καρφίτσες μέχρι καλάθια, θα δουν λωρίδες χαρτιού να μεταμορφώνονται από τα ίδια τους τα χέρια σε αντικείμενα τέχνης, τα οποία και μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, με την ελπίδα ότι αυτή τους η συμμετοχή θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συνέχιση της ενασχόλησής τους με τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης. Για ένα καλύτερο περιβάλλον. Για μια καλύτερη ζωή.

1) Εργαστήρι για τη δημιουργία καλαθιού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (10+)
2) Δύο εργαστήρια για δημιουργία καρφίτσας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (6+)

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής & κόμικς
Ώρες: 11:30 – 13:30

Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής και των κόμικς, συνδυάζοντας τις δύο αυτές μορφές τέχνης με πρωτότυπο τρόπο. Πρώτα θα συνθέσουν ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο κατόπιν, αφού το μετατρέψουν σε σενάριο, θα το αστικοποιήσουν, δημιουργώντας τα δικά τους κόμικς

Υπεύθυνοι για τη δημιουργική συνύπαρξη, ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), και η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά που διδάσκει δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα
Ηλικία: έφηβοι και ενήλικες (13+)

Συνομιλώντας για τη “σχεδία”
Α. “Η «σχεδία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης”
Ώρες: 12:00 – 13:00

Β. Η «σχεδία» της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας
Ώρες: 15:00 – 16:00

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού».
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή με θέμα της επισκέψεις που πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα Αστέγων σε προσφυγικά κέντρα, 2016-2017 με τίτλο «Εθνική Ομάδα Αστέγων».
Έκθεση με έργα των σκιτσογράφων Μιχάλη Κουντούρη και Τάσου Αναστασίου, που έχουν δημοσιευτεί στη «σχεδία» και κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνείς οργανισμούς.
Παράλληλα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπίτι “σχεδίας αρτ”, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο να αποκτήσουν τη δική τους “σχεδία” από δύο επώνυμες πωλήτριες τη δημοσιογράφο, Έλενα Παπαδημητρίου και την ηθοποιό, Γιούλικα Σκαφίδα.

Info: Κυριακή 20 Μαΐου 2018, 10:00 – 18:00, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138