Πολλές φορές, όταν βλέπω «κόκκινο» σκέφτομαι αυτόματα τον οίκο Valentino. Όποια απόχρωση κι αν δω. Είτε πρόκειται για ένα κατακόκκινο κραγιόν, για ένα ζευγάρι πέδιλα, ένα μπορντό μάξι φόρεμα. Αν κάποιος θα έπρεπε, λοιπόν, και με την…βούλα να θεωρηθεί ο «ambassador» αυτού του χρώματος, τότε είναι ο Valentino Garavani.
Ο σχεδιαστής μόδας Valentino Clemente Ludovico Garavani γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1932, στο Voghera της Λομβαρδίας της Ιταλίας. Άρχισε να εργάζεται στον κλάδο της μόδας σε νεαρή ηλικία, μαθητευόμενος από τοπικούς σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένης της θείας του της Rosa. Η επίσημη εκπαίδευσή του πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο École des Beaux-Arts και στο Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως μαθητευόμενος στα σαλόνια του Jean Dessès και του Guy Laroche.
Ο Valentino εγκατέλειψε το Παρίσι το 1959 για να ανοίξει ένα οίκο μόδας στη Ρώμη. Έστησε την επιχείρησή του πάνω στα πρότυπα των μεγάλων οίκων μόδας που είχε δει στο Παρίσι. Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του, ο Valentino κέρδισε γρήγορα την αναγνώριση του κόσμου για τα κόκκινα φορέματα του, σε μια γραμμή που έγινε ευρέως γνωστή ως “Valentino red”.
Το 1960, ο Valentino συναντήθηκε με τον Giancarlo Giammetti στη Ρώμη. Ο Giammetti, φοιτητής αρχιτεκτονικής, έγινε σύντομα εταίρος του Valentino, τόσο επαγγελματικά όσο και ρομαντικά. Μαζί, το ζευγάρι ανέπτυξε την Valentino SpA σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα. Το διεθνές ντεμπούτο του Valentino πραγματοποιήθηκε το 1962, στο παλάτι Pitti της Φλωρεντίας. Η έκθεση σφράγισε τη φήμη του σχεδιαστή και προσέλκυσε την προσοχή των κοινωνικών και αριστοκρατικών γυναικών από όλο τον κόσμο. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα σχέδια του Valentino θεωρήθηκαν το αποκορύφωμα της ιταλικής ραπτικής. Το 1967, έλαβε το περίφημο βραβείο μόδας Neiman Marcus. Η λίστα των πελατών του περιελάμβανε τη Begum Aga Khan, τη Βασίλισσα Paola του Βελγίου και τις αστέρες της ταινίας Elizabeth Taylor και Audrey Hepburn.
Μεταξύ των πιο σημαντικών πελατών του Valentino ήταν η Jacqueline Kennedy. Το 1964, η Kennedy παρήγγειλε έξι μαύρα και άσπρα φορέματα, τα οποία φορούσε κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη δολοφονία του συζύγου της, του Προέδρου John F. Kennedy. Ο Valentino σχεδίασε επίσης το φόρεμα που φορούσε η Kennedy όταν παντρεύτηκε τον έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση το 1968.
Διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με τη Φλωρεντία και τη Ρώμη, ο Valentino πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη. Εκτός από τη φιλία του με την Jackie Kennedy, έγινε στενός φίλος με καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, οι πρωταρχικές γραμμές του Valentino ήταν οι Valentino, Valentino Garavani, Valentino Roma και R.E.D. Valentino.
Το 1998, οι Valentino και Giammetti πούλησαν την εταιρεία τους για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στον ιταλικό όμιλο HdP. Το 2002, η HdP πώλησε τη μάρκα Valentino στη Marzotto Apparel. Ο Valentino παρέμεινε ενεργά με την εταιρεία σε αυτές τις αλλαγές ιδιοκτησίας.
Το 2007, ο Valentino ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την τελευταία του επίδειξη υψηλής ραπτικής τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Αυτή η τελική παράσταση, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Rodin στο Παρίσι, περιείχε θρυλικά μοντέλα όπως η Naomi Campbell, η Claudia Schiffer και η Eva Herzigova, που είχαν συνεργαστεί με τον Valentino καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από το σχεδιασμό του brand Valentino, ο διάσημος σχεδιαστής εξακολουθεί να βάζει την κομψή πινελιά του σε ειδικές περιστάσεις. Σχεδίασε το νυφικό της ηθοποιού Anne Hathaway στα τέλη του 2012, αλλά και το νυφικό της πριγκίπισσας Madeleine της Σουηδίας για το βασιλικό γάμο της, τον Ιούνιο του 2013.